Olivenoljen – en antioksidant med fantastiske egenskaper

Lenge har olivenoljen vært kjent som en helsebringende olje og som en viktig årsak til den lave forekomsten av hjerte-karsykdommer i Middelhavslandene. I dette blogginnlegget kommer noe av forklaringen på hvorfor olivenoljen er så spesiell og også en viktig komponent i Olivitaoljen.

Olivenoljer

For deg som har smakt olivitaoljen uten sitronsmak,  har du kanskje registrert at den har en litt bitter ettersmak ? Olivita inneholder olivenolje og olivenoljen inneholder den kraftige antioksidanten oleocanthal. Oleocanthal har en veldig sterk antibetennelses effekt som forsterkes i kombinasjonen med seloljen i Olivita. For 10 år siden ble det vist at oleocanthal har identisk effekt med Ibux til å blokkere betennelsesreaksjoner i celler.

Antioksidant som forebygger åreforkalkning

Studier har vist at oleocanthal og andre meget effektive antioksidanter i olivenoljen hindrer dannelse av betennelsesprodukter i cellene som blant annet er involvert i utviklingen av åreforkalkning. Dette kan være med på å forklare hvorfor olivitaoljen reduserer åreforkalkning med nesten 60 %, mens selolje alene og fiskeoljer bare hadde henholdsvis 27 % og 17 % reduksjon (les om studie).

Antioksidant mot betennelser

Alle sykdommer som skyldes en eller annen form for betennelse i kroppen kan sannsynligvis ha gode resultater av oleocanthal. Eksempler på dette er alzheimer og artritt (også kalt leddbetennelser). Noe som også understøttes av metastudier.

Vi får stadig tilbakemelding fra våre kunder om at de blir bedre i sine tilstander, enten det er revmatisme eller andre betennelsessykdommer.

Nøkkelen ligger i kombinasjonen av selolje og olivenolje

Grunnen alene er ikke oleocanthalen. Kombinasjonen av selolje og olivenolje er sentral og henger sammen med at omega- 3 (DPA fettsyren) i seloljen har en betennelsesdempende effekt som forsterker effekten av antioksidantene i olivenoljen. Selolje inneholder større mengder DPA fettsyrer av enn for eksempel hva som finnes i fiskeoljer. Seloljen og olivenoljen utfyller således hverandre og gir en ytterligere effekt enn omega- 3 alene. Ikke minst er antioksidantene i olivenoljen viktige for å forhindre harskning (oksidasjon) av omega- 3 fettsyrene også etter at de har kommet inn i kroppen. Oksiderte fettsyrer kan fremme betennelsesrelaterte sykdommer som åreforkalkning. At oksidasjonen blir hindret er derfor avgjørende for å oppnå en positiv effekt av omega-3 fettsyrene i stedet for negative effekter.

Forfatter: Bjarne Østerud

Tidligere professor i biokjemi ved Det helsevitenskapelig fakultet. Har mer enn 46 års forskning bak seg hvorav 8 år ved universiteter i Los Angeles og San Diego. Mine forskningsfelter har vært blodlevringssystemer i relasjon til blødning/blodpropp, infeksjonsmedisin, sportsmedisin og studier på marine oljer hvor hovedmålet har vært å finne produkter som kan beskytte mot inflammasjonssykdommer (betennelsessykdommer) som for eksempel åreforkalkning.

6 kommentarer til «Olivenoljen – en antioksidant med fantastiske egenskaper»

 1. As you will inevitably learn on your path to losing weight, effective weight loss is not only about watching what you eat, but much more about changing your lifestyle. This means changing your habits and how you approach your day-to-day life. Read this information to help you throughout the process.

 2. Hei.
  Jeg besøkte deg sammen med biokjemiker Cath. Christiansen for ca. 20 år siden. Veldig lærerikt! Kommer rett fra fastlegen i dag som vil gi meg statiner imot plakk i halsens årevegger. Jeg sa nei. Tar heller Olivita. Hun sa at legene har ingen kunnskaper om olivenolje eller selolje!!??
  – Er det ikke slik at plakk løser seg opp og blir borte hvis jeg tar Olivita? Olivenolje/selolje?
  – «Plakket blir ikke borte», sa legen. Det må bindes til årene slik at de ikke løsner og forårsaker hjerneslag. Statiner binder plakket!»
  – Hva mener du, Bjarne.

  Jeg spurte om legene ikke lærer noe om biokjemi, oljenes betydning, fettets betydening, tarmbakterier og lekk tarm. Hun smilte og sa: «Du som googler så mye, – må gjøre hva du vil, selvsagt! Olivenolje m.m. tilhører alternativ medisin. Bakterier i tarmen ville hun ikke måle, – «bare hvis du har vondt i magen.»

  Med vennlig hilsen Johs. Oraug, 72 år, – med urytmisk hjerte med 5000 feilslag i døgnet. Tar to blodtrykksenkende piller pr. dag. Nå nede i 2000 feilslag pr. døgn.

  1. Hei Johs. og takk for både ditt spørsmål og din tilbakemelding. I og med at ditt spørsmål også krever oppfølgningsspørsmål fra meg samt kan påvirke andre som leser mine råd, kommer jeg til å svare deg direkte via epost. Du hører fra meg der.

 3. Tilbaketråkk: Bjarne Østerud Blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *