Når kroppen går til kamp mot seg selv

I dette blogginnlegget skal vi forklare hva en autoimmun sykdom er, gi eksempler på autoimmune sykdommer og forklare hvorfor slike sykdommer utløses.

Hva er en autoimmun sykdom?

En autoimmun sykdom er en sykdom som gjør at kroppen går til kamp mot seg selv.

Autoimmune sykdommer utvikles når immunsystemet, som normalt beskytter kroppen mot sykdom, bestemmer seg for at friske celler er fremmede, dvs. immunsystemet angriper friske celler.

Antistoffer som kommer ut av kontroll

De mest vanlige autoimmune sykdommene forårsakes av at forsvarsceller (kalt lymfocytter) produserer auto-antistoffer, som er stoffer som kan angripe andre celler i vår egen kropp. Vanligvis holdes produksjonen av slike stoffer nede, men ved spesielle situasjoner eksempelvis en infeksjon, som gir en betennelsesreaksjon (inflammasjon) i kroppen, vil produksjon av antistoffer komme ut av kontroll og dermed oppstår en form for autoimmun sykdom.

FreeDigitalPhotos.net by cooldesign
FreeDigitalPhotos.net by cooldesign

Diagnosering av autoimmun sykdom skjer ofte ved å identifisere antistoffet som kroppen produserer uten noe grunn.

Eksempler på autoimmune sykdommer

Alt i alt finnes det ca. 80 typer autoimmune sykdommer. Det er interessant å merke seg at det er hele 75% kvinner som får en av disse. Autoimmune sykdommer gir periodevise bedringer og forverringer, så dagens behandling er ikke å kurere sykdommen, men skape stabilitet og med mindre ubehag.

Navn på noen av dem:

 • Multippel sklerose (MS)
 • Revmatoid artritt (RA)
 • Morbus Crohn
 • Ulcerøs colitt (også kalt inflammatory bowel disease=IBD på engelsk)
 • Type I diabetes
 • Psoriasis
 • Lupus

Hvorfor oppstår slike sykdommer?

Litteraturen forteller oss at autoimmune sykdommer kan være utløst av:

 • Bakterier/virus
 • Medikamenter
 • Hyperreaktivitet (overfølsomhet for kjemiske stoffer)
 • Miljøirritanter (for eksempel kjemikalier)

Nyere studier har sett på tarm-bakterie floraen til pasienter med revmatiske sykdommer.  Det kan tyde på at de har en annen bakterieflora sammenlignet med en normalt frisk tarm. Om dette kan være årsak til autoimmune sykdom eller ett resultat av sykdom vet man fortsatt ikke og det blir spennende å følge den videre forskningen på dette feltet.

Genetiske faktorer spiller en rolle for utvikling av inflammatoriske autoimmune sykdommer og det er antatt at kost og levesett er viktige pådrivere for sykdommen i kombinasjon med andre faktorer som er nevnt ovenfor. Kost og levesett kan være utløsende faktor når en i tidligere alder er blitt eksponert for bakterier/virus etc.

Ut fra det vi vet om utbredelsen av autoimmune sykdommer er det etter vårt skjønn stor sannsynlighet for at kostholdet har stor betydning for utvikling av disse sykdommene på en eller annen måte. Både med tanke på type mat og mengde.

Det som forsterker et slikt syn er:

 1. Voldsom økning av autoimmune sykdommer i de siste tiårene
 2. Høy forekomst i vestlige land (unntak Middelhavslandene)
 3. Lav forekomst i den østlige verden og utviklingsland

Det som kjennetegner den vestlige dietten er:

FreeDigitalPhotos.net by Rawich
 • Høyt fett inntak (spesielt mettet fett)
 • Høyt inntak av sukker (som omdannes til mettet fett i kroppen)
 • Høyt karbohydratinntak og bruk av mye salt
 • Hyppig konsumering av «fast food» og ofte i store mengder

Dette er med på å øke kroppsvekten og utvikling av metabolsk syndrom (en forstyrrelse i kroppens omsetning av næringsstoffer), hjerte- og karsykdommer som igjen kan henge sammen med utvikling av autoimmune sykdommer. Kombineres dette med mangel på fysisk aktivitet så blir det trøbbel for kroppen. Overvekt med høy fettprosent er etablert risiko-faktor for autoimmune sykdommer.

Stress i tillegg til en usunn livsstil kan øke risikoen for betennelser i kroppen og autoimmune sykdommer. Det som kan skape stress for kroppen er alt fra hektiske dager på

FreeDigitalPhotos.net by David Castillo Dominici

jobben, røyking og negativt tankespinn av ulik karakter. En livsstil med dårlig mat, høyt stressnivå og lite aktivitet er verste kombinasjon for slike tilstander.

I neste blogginnlegg skal vi ta for oss hvordan du kan forebygge mot sykdom gjennom balansert kosthold i hverdagen.

Forfatter:

Bjarne Østerud., Professor emeritus og oppfinner av Olivita – Livets olje –

Medforfatter:

Ann-Christin Hansen, EQU Norway AS, Ernæringsfysiolog & DNCF Sertifisert Coach

Tel: 93 24 22 45
www.annchristin.no

 

 

70 comments found

  comments user

  Paul Martin Hansen

  Jeg har brukt Olivita i ca 3 år, føler at den har en positiv innvirkning på min MS?

  Svar

   comments user

   Bjarne Østerud

   Hei Paul Martin, det var veldig hyggelig å høre 🙂 Litt forklaring rundt effekten du kjenner: Olivita har i følge mange tilbakemeldinger gitt meget bra effekt på RA pasienter i tillegg også pasienter med Bechterev hvor smertene i leddene er blitt helt eller delvis borte. Dette kan sees i sammenheng med at leddvæsken hos RA pasienter har et økt innhold av mikropartikler fra blodplater (beskrevet i artikkel i Nature, 2010). Disse mikropartiklene ansees å være pro-inflammatoriske og en viktig årsak til inflammasjonen i leddene. Mekanismen kan være at ved at Olivita hemmer blodplateaktivering forhindrer den også at blodplatene genererer mikropartikler (betennelseskomponenter). Det siste er kjent fra litteraturen. Dette antas å være årsaken til Olivitas gunstige effekt på autoimmune sykdommer som Chrons sykdom, Ulcerøs kolitt, Multippel Sklerose (MS), Sjøgrens syndrom m.m.

   Svar

  Mindre plager med mer balansert mat – Bjarne Østerud Blogg

  […] blogginnlegget er en oppfølger av blogginnlegget om autoimmunesykdommer: «Når kroppen går til kamp mot seg selv» og gir således svar på hvordan vi kan spise oss […]

  Svar

   comments user

   Irene Svela

   Jeg lurer på en ting. Har begynt med Olivita for ca en uke siden. Snakket med en som arbeider hos deg om at jeg er blitt så mye bedre. Smertene i beina er halvert, også ødemer. Sover bedre om natten. Økte dosen til det dobbelte for 2 dager siden. I dag er blodsukker normalt? ? Har ikke sukkersug.Når jeg tar Olivita får jeg en sånn nam nam følelse i munnen. Kunne ha drukket hele flaska. Så kommer spørsmålet mitt. Kan jeg bruke olivenolje i tilegg? Vil gjerne kjøpe meg en god extra Virgin olivenolje fra en Olivier butikk. Kjenner at smertene i leddene blir bedre med olivenolje. ? Og hold deg fast. Vekta peker nedover. ? Tusen takk for at du har laget denne oljen og for alle de gode bloggene. Mvh.Irene.

   Svar

    comments user

    Bjarne Østerud

    Hei Irene og mange takk for hyggelig kommentarer! Jeg er ikke overrasket over at du merker bedringer i kroppen etter å ha begynt å innta Olivita oljen for den har svært mange gunstige effekter og ikke minst på blodsirkulasjonen som kan være noe av forklaringen på at du merker såpass rask endring i beina og ødemene. Det er helt greit at du prøver ut dobbelt dosering særlig i den første tiden og så kan du se om du trenger det over lengre tid. Det er interessant at ditt blodsukker nå er normalt men regner med at du har et kosthold uten altfor mye raske sukre som vi kaller den sukkertypen som gir størst svingninger på blodsukkeret. Selv om vi aldri har gjort studier på om Olivita virker gunstig på vekta så har vi svært mange som har kommentert at Olivita gir faktisk vektreduksjon til tross for at 2 spiseskjeer inneholder ca 135 kcal. Teoretisk sett stemmer dette for Olivita har en meget god effekt på å redusere inflammasjon (betennelsesreaksjoner) i kroppen og det er velkjent at stress/inflammasjon er sterkt medvirkende til vektøkning.

    Det er helt greit at du tar Extra Virgin olivenolje i tillegg til Olivita for vi vet at hovedkilden for fett i Middelhavsdietten er olivenolje. I middelhavsbefolkningen er det anslått at hvert individ inntar mellom 25 og 50 ml olivenolje pr dag (råolje og den som blir brukt i matlaging). Studier av befolkningsgrupper så vel som laboratoriestudier har gitt holdepunkt for at inntak av «jomfruolje» (kaldpresset olivenolje) gir gunstig effekt ved flere sykdomstilstander. Dette skyldes ikke bare det høye nivået av en-umettede fettsyrer, men ikke minst at olivenoljer er rik på antioksidanter som eksempelvis fenolforbindelser. Dette er også en av grunnene til at Olivita oljen har så mange positive effekter som vi mener er mediert via nedregulering av betennelsesreaksjoner i kroppen.

    Med vennlig hilsen Bjarne Østerud

    Svar

  comments user

  Katlyn

  I would like tto thank you for tthe effrts you’ve put in writing this site.

  I am hoping too viw thee same high-grade conntent from you iin the future as well.
  In fact, yoour creative writing abiliries has encouraged mee too
  get myy own, personal blog noow 😉

  Feel free too visit myy web blog;Levrette hardcore ebony

  Svar

  comments user

  Odette

  Hey, I think ylur site might be having browser compatibility issues.
  Whenn I look aat your website in Safari, it look fine but hen opening in Internet Explorer, itt hhas some overlapping.
  I just wanted too give you a quuick heads up! Other then that, great blog!

  Allso visit mmy site; Sensualy and gently (Eduardo)

  Svar

  comments user

  Orville

  Thank you for thee auspicious writeup. It iin facct was a amusement account it.
  Look advanced too more added agreeable from you! By thee way, howw
  could we communicate?

  Feel free tto surff tto my page Cutee Blonde Teeen Wonders
  Into_Strangers BackyardAnd FindsSome Dick (https://xmoviez.win/)

  Svar

  comments user

  Miriam

  What’s uup too eveery body, it’s myy first visit off thi weblog; this webpage consists oof awesome and rally good stuff in support of readers.

  Here iss myy site … Teach Me to Twerk

  Svar

  comments user

  Christen

  You actually mzke itt seem so easy with yojr presentation but I find this mattter tto be really something that I think
  I would nerver understand. It sees too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward forr youur ext post, I’ll try to geet the hang oof
  it!

  Feeel feee to surf to myy web blog: I sucked the bossand he came_in mmy mouth!!!
  I wasn’tfired (jablex.com)

  Svar

  comments user

  Jonnie

  Hi, just wantted to telpl you, I enjoyed tis blog post.
  It was funny. Keep onn posting!

  Feel free to vusit myy website; Taming a leather pet

  Svar

  comments user

  Columbus

  Hi there, i read your bllog from time too ttime and i ownn
  a similar one and i waas just wondering if yoou get a lot off spam feedback?
  If so howw do youu reduce it, any pluugin or ajything yoou can recommend?
  I get sso much lately it’s drriving mee crrazy so any heelp is vrry much appreciated.

  my blog post: Sexy Hot Female Use Dildo Sex Toys Till Climax movie-13

  Svar

  comments user

  Brenton

  It is approlriate tike to make some planns for tthe future and it
  is time tto be happy. I have lezrn this publish aand if I could I wish to recommend yoou somke attention-grabbing issues or suggestions.
  Perhaps yyou couldd weite next aricles refferring to this article.
  I wish to read moore issues bout it!

  Feell free to surf to my page: Anall (porncaine.com)

  Svar

  comments user

  Verena

  I just could not leeave yyour websit before suggesting
  that I extremel lpved the standard info a erson provide
  forr your guests? Is gonna be again regularlpy inn ortder too inspect new posts

  My web pafe – 808

  Svar

  comments user

  Malissa

  I aam truly thankful too thhe owner of tjis website
  who hass sgared thnis great aeticle att at this time.

  my page: Whiute Slut_Huge Cock Gloryhole 15, https://roloflix.com,

  Svar

  comments user

  Doretha

  Thank you for sharing our thoughts. I tuly apprciate your efforts annd I am waitijng for your further posst thanks once again.

  Feell fre to surf too my site: PRIMERA VEZ QUE PRUEBA MI VERGA

  Svar

  comments user

  Catalina

  Hi ther mates, how iss everything, aand what you want to say regarding this post, in my view its actuqlly amazing designed for
  me.

  My web page Bound and gagged

  Svar

  comments user

  Krista

  Exxcellent good from you, man. I’ve be mindfuul your
  stuff prior to and youu are simply too fantastic.
  I reallpy like what you’ve acquire right here, reallyy lioke whaat you’re sqying annd
  thee way wherdin you are sayinbg it. Youu are mazking it enteertaining and youu continue to
  tak care off to kkeep itt wise. I caan not wait tto learn far mote froim you.
  Thiis iis actually a tremenous site.

  My weeb blog :: 276

  Svar

  comments user

  Fay

  Hi, Neatt post. There is aan iseue together wwith your web site in weeb explorer, could test this?

  IE still iis the maeket chief and a bbig element of people will omjt your magnoficent
  writing becauze off thjs problem.

  My page Sexyy My GFs (Luann)

  Svar

  comments user

  Donald

  What’s up to evesry one, it’s actualy a good forr me tto visit thiks
  wweb site, it comsists of important Information.

  Here is mmy web-site – 599 (Philip)

  Svar

  comments user

  Freya

  I truly lovfe your site.. Excellent colors & theme.

  Did yoou build his sie yourself? Please reply back as I’m trying
  to create my ownn personal site and want tto finjd outt wheree you gott thius from or exactly
  what tthe theme iss called. Cheers!

  Feeel free tto viksit mmy web-site … MILF
  Shivers whrn She Orgasms (https://hotspicy.win/porno/557001013)

  Svar

  comments user

  Damaris

  Very niche post. I just stumbled uppon your blog and wished to sayy that I have really enjoyued browxing your weblogg posts.
  In aany cae I’ll bee subscfribing for your rsss fered
  and I’m hopikng yoou write once more very soon!

  Stop by myy webb page – Nancy cheats on_lamebf Jpwith
  Seex ganster Mikeal (Ruby)

  Svar

  comments user

  Kazuko

  Hmmm it looks likke you blig ate my fijrst commet
  (it wass supper long) sso I gess I’ll just ssum it up wat
  I wdote and say, I’m thoroughly enjooying yojr blog. I as well am
  aan aspiring blig blogyer but I’m stjll neew tto
  everything. Do yoou have any tips annd hijnts forr nivice
  bloog writers? I’d certainly appreciate it.

  Review my wweb blogg HUNT4K. Be a good dog while I fuck your wife!

  Svar

  comments user

  Ezekiel

  Hey there juust wantd to give you a quick heads up.
  Thhe words iin your ost see tto bbe runnning off tthe scren inn Safari.
  I’m nott sure iif this iis a fodmat issue or something to doo with browse compatibility bbut I thought I’d post to let you know.
  The layout look great though! Hope you geet thee
  priblem resolved soon. Thanks

  My homepage; 814 (Verlene)

  Svar

  comments user

  Cleta

  Great blog riught here! Alsso your webb site ots up fast!
  What web host arre you using? Caan I am gettinjg your
  affiliate hyperlink forr your host? I desire my wweb site loadsed up as fast ass yours lol

  My site; Beauutiful teen uses a toy after the_shower (Beau)

  Svar

  comments user

  Taren

  It’s going to be endd off minee day, however befor
  finish I am eading this enormous paraggraph tto incrsase myy know-how.

  my page :: BBW sucksa mean dick

  Svar

  comments user

  Madison

  great submit, very informative. I’m wondering why tthe other experts of this sector ddo noot undderstand this.
  You must prroceed yoour writing. I am confident, you’ve a grat
  readers’ base already!

  Feel free to shrf too mmy site; Japanese doll massaging two oiledcocks

  Svar

  comments user

  Stephania

  It’s wonderful tthat yoou are getting ideas feom tis
  post aas well as from ouur argument madxe aat this time.

  Here iss mmy site; Lucky stud rammihg Allie Nicoles tight teen pussy, xmoviez.win,

  Svar

  comments user

  Abraham

  It’s hard to come by experienced peoppe abhout this topic, however, you sewm
  likme yyou know what you’re taqlking about! Thanks

  My weeb site: 247

  Svar

  comments user

  Celesta

  Thank yyou ffor the good writeup. It in fact was a amusement accout it.

  Lookk avanced to far addred agreeable frkm you!
  However, hhow could we communicate?

  my web siye – 707

  Svar

  comments user

  Joesph

  I am extremely insplired together with your writting abilities as well as
  with the layout in your weblog. Is that thhis a paid subject matter oor
  did youu customize it your self? Anyway styay up thhe excellent high quality writing, it is uncommon too
  see a great weblog like this one nowadays..

  My web-site :: Charelee Chaee Helos Crystal OrchidWith HerVerry First_BJ!
  (Geneva)

  Svar

  comments user

  Lovie

  Your sthle iis really uniue compared to oyher people I have
  read stuff from. Thnk yoou for posting when yoou have
  the opportunity, Guess I will justt bookmark
  this web site.

  my website … Puta superculona 1

  Svar

  comments user

  Elijah

  Tanks for yoour personal msrvelous posting! I really enjoyed
  reading it, you couod be a great author. Iwill make surfe too bookmark your boog and
  willl come back sometime soon. I want to encourage one to ccontinue your great job, have a niuce afternoon!

  My blog powt :: Juicy Booty Big 13

  Svar

  comments user

  Victorina

  Hi there, I njoy reading alll oof your article.
  I wanted to write a little comment to support you.

  Here iis my web site Not enough Trolls togo aroundd (Trey)

  Svar

  comments user

  Shonda

  you are treuly a just rght webmaster. Thee website loading pace iss incredible.
  It kiund oof feels that you are dooing any distinctiuve trick.
  In addition, The ccontents are masterwork. you hqve done a wonderful activity inn this matter!

  My weeb page; Bukkake Drip Video

  Svar

  comments user

  Christoper

  It’s impressive thaat you arre getting idess from this paragraph as
  well aas from ourr dialohue mmade at this place.

  my homelage … 971

  Svar

  comments user

  Sidney

  Helplo there! Would you mid if I share yopur boog with myy zynva group?

  There’s a lot off peoplpe thuat I thhink woud really appreciate your content.

  Please let mee know. Cheers

  Alsso visit mmy homepage: 864

  Svar

  comments user

  Candida

  Simply want to sayy yyour article is ass astounding.
  The clarity in your ppost is simpky great and i could asssume you’re ann
  expert on this subject. Welll with your psrmission let me too grab your feedd to keep updated
  witrh forthcoming post. Thanks a million and please keep
  uup the rewarding work.

  Here is myy web page; Me Jerkijg off to Stephaanie – Quyen

  Svar

  comments user

  Stacy

  This iis a topic tat is cloose to my heart…
  Taake care! Whsre arre your contact details though?

  Take a look at my wweb blog :: 836

  Svar

  comments user

  Dana

  Innformative article, toally what I wwas lookiing for.

  Feel free to surf to my homepage – Rough analpounding with brunestte maid
  CindyDollar instockings (https://xvideoz.win/xvideo2801457911)

  Svar

  comments user

  Willis

  Yoou could defihitely see your ecpertise in the article you write.
  The wirld hopes foor evn more passionate wriiters like yoou whoo aren’t afraid too say how they believe.
  At aall times ffollow your heart.

  Also visit myy website; 708 (https://cutt.ly/)

  Svar

  comments user

  mostbet.az

  Thanks for the detailed information

  Svar

  comments user

  mostbet az indir

  Thank you for the information provided

  Svar

  comments user

  Guillermo

  Thanks foor the auspiciolus writeup. It inn fact used tto bbe a entertainment acdount it.
  Glance complicated to far added agreeable from you!
  By the way, hoow cann wwe communicate?

  Chesck outt myy webpage … Chibola wisse 2

  Svar

  comments user

  Huey

  If youu are going for finest cntents lke me, simply ppay a quick visjt this web site
  every dday because iit offfers qualpity contents, thanks

  Also vsit myy blog post :: 621

  Svar

  comments user

  Brandie

  Touche. Sopid arguments. Keep uup thee great spirit.

  my blog post 377

  Svar

  comments user

  Philipp

  A fascinating discussion is definitely worh comment.
  There’s no doubgt that that you nedd tto write more aboutt ths topic, it may not bbe
  a taaboo matter but usuallly people don’t tawlk bout thewse issues.
  To thhe next! Manny thanks!!

  Feel ffee to surf to mmy website: Amateur Msturbation (https://hotspicy.win/porno/403523513)

  Svar

  comments user

  Edith

  Wow! This blog looks jhst like myy oold one! It’s
  onn a totlly differrent subject but it hhas pretty much tthe same layoutt and
  design. Grat choice off colors!

  Here iss myy website; Geile Deutsch MILFbeim ersten User-Date mit Jungspund

  Svar

  comments user

  Joseph

  Defiinitely believe tgat whichh you stated. Your
  favorite justification seemed to be on the internet
  tthe simplestt thing to be aware of. I saay too you, I definityely gget annoyed while people cnsider worriues thhat tney plainly do nnot knoow about.

  You manasged to hit the nail upoon thhe toop and also defined outt
  the whole thng without having side-effects ,
  peopole coukd take a signal. Willl probably be back to geet more.
  Thanks

  My website Emoo babe witgh tats gets soome dick_217 [https://hotspicy.win]

  Svar

  comments user

  Buster

  A fascinating discussion is worth comment.

  I believe that youu should publish mor about thiks subject, it may nnot
  be a tabboo mattrr butt enerally people don’t spoeak aboiut sch
  topics. To tthe next! Besst wishes!!

  Also visit my web-site … 20141112 025652

  Svar

  comments user

  Chu

  It’s going too bbe finish of mine day, however before ending I am reading this fantzstic paragraph too
  increase my know-how.

  Feel frree to sur to mmy blog – CyberCrush 2069Rosamund Hentai_Scene 1

  Svar

  comments user

  Luisa

  Today, while I was at work, my cousin stope mmy apple ippad and tested to ssee if iit can survive a 25 foot drop, just soo she ccan bee a youtube sensation. My iPad is now brokken and she has
  83 views. I know tbis is totally off topic but I had to
  sharee iit with someone!

  Heere iss my webpage … Calling itlike Isee fit

  Svar

  comments user

  Lottie

  Wow, super blokg layout! Howw long havbe you been bogging for?
  you make blogging look easy. Thhe overall look of yokur
  website iis great, leet alone the content!

  Alsso visit mmy web-site :: 534

  Svar

  comments user

  Alexis

  Hey there would yoou minnd lettinng me kbow which web host
  you’re utilizing? I’ve loaded your blog iin 3 completely diffedent
  browszers and I must saay thiss blog loads
  a lot fasteer then most. Can youu suggest a gooid weeb hostiung provider at a honsst price?
  Than you, I appreciate it!

  Take a lopok at mmy web-site … Horny lesbians 0548 (xvideoz.win)

  Svar

  comments user

  Fannie

  Thiis is very interesting, Yoou are an ovefly professionwl blogger.
  I’ve joined your rrss fedd andd look forward tto seeking morfe of your excellent
  post. Also, I’ve shared your website iin my social networks

  my blog pist – BLACKED RAW Herhusband fell_early so she had some fun

  Svar

  comments user

  Alissa

  Hi, i think that i saw you visited my bblog thus i came too “return the favor”.I’m atempting too find
  things to enhajce myy wweb site!I suppose iits ok too uuse ome oof
  yoyr ideas!!

  my web page; Vdeo dee verificacin (Genia)

  Svar

  comments user

  Kristina

  An interesting discusswion is defintely worth comment.
  There’s no doubt that tjat yyou neded to write mlre about this subject, it migut
  not be a tazboo subject but generally eople doo not discuss thewse
  topics. To tthe next! Cheers!!

  Look inmto my web page ::VID-20141025-WA0058

  Svar

  comments user

  Faye

  This piece of writing iss teuly a fastidious onne it assists neew wweb
  viewers, whho aare wishkng inn favor off blogging.

  Alsso visit myy web site :: 1000facials Aidra Fox_CocksuckingLittle Slut

  Svar

  comments user

  Mickie

  Magnifcent items ffrom you, man. I have ear iin min your sturf previos to andd you’re just tooo great.
  I actually liuke wht you’ve acquired here, really like hat you arre saying aand thhe
  way during wich you say it. You make it enjoyablee and you still care for too
  stay it smart. I cant ait tto lesrn far mmore from
  you. That iis actually a wonderful web site.

  my blo :: Japanese babe in group sex

  Svar

  comments user

  Vallie

  Wonderful bezt ! I would like too apprentice while you amend
  your site, how could i subscribe for a log website?
  The accont helped me a acceptable deal. I hadd bbeen a little bit acquainted oof this your broadcast offered bright cler idea

  Viait my bloig :: Come Get Behind This Fat Ass Pussy

  Svar

  comments user

  Lucy

  I ddo not evern know the wayy I fijished
  uup here, but I assumed tis put up was once good. I do nnot knnow wwho you’re but definitely youu
  are going too a well-known bogger shkuld you aren’t already.

  Cheers!

  my wwebpage :: Classy dykes fingering and pussylicking

  Svar

  comments user

  Louis

  bookmarked!!, I like your blog!

  Haave a ook at my site … Asian honey straddles his_cock and gives him aride

  Svar

  comments user

  Margarita

  Pretty! Thiis hass been an incredibly wonderful article.
  Many thanks foor providing these details.

  Feeel ree to surf to my webswite my mexican bbw friend with the hugetits sucking

  Svar

  comments user

  Hello World! https://racetrack.top/go/hezwgobsmq5dinbw?hs=58de1015d75380962259c766cbb1f180&

  24uy22

  Svar

  comments user

  Thalia

  I likee the helful inhfo youu supply too yourr
  articles. I’ll bookark your weblog annd tske a llook aat once more here
  frequently. I’m relatively sure Iwill be informed many new stuff properr here!
  Goodd luck forr the following!

  Herre is my website: 潜水衣 (Karri)

  Svar

  comments user

  Ona

  Yourr style is ver unique commpared too otgher
  people I have read stufrf from. Thank yoou for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark
  thiis page.

  Feel frere to vizit mmy web site :: toyota

  Svar

  comments user

  Christian Neff

  Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  https://www.zoritolerimol.com

  Svar

  comments user

  zoritoler imol

  Very interesting details you have mentioned, thanks for posting. «My work is a game, a very serious game.» by M. C. Escher.

  https://www.zoritolerimol.com

  Svar

  comments user

  zoritoler imol

  This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

  https://www.zoritolerimol.com

  Svar

  comments user

  Priscilla

  Hi! I could have sworn I’ve bedn to ths website before butt after goinhg
  through a ffew of the poss I realized it’s new tto me. Anyhow, I’m
  definitely pleased I found it aand I’ll be bookmarking iit andd checking back regularly!

  Have a look at myy website – rred CAR (Louanne)

  Svar

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *