Mindre plager med mer balansert mat

Kan vi spise oss friskere ?

I aller høyeste grad kan vi det og hvor mye bedre vi kan bli kommer selvsagt an på utgangspunktet vårt. Har vi ett veldig snevert kosthold, skal det ofte ikke mye justeringer til før kroppen vår får det litt bedre.

Dette blogginnlegget er en oppfølger av blogginnlegget om autoimmunesykdommer: «Når kroppen går til kamp mot seg selv» og gir således svar på hvordan vi kan spise oss friskere

Stabilt blodsukker gir kroppen bedre forutsetning for å holde seg frisk.

Blodsukkeret blir lett litt berg og dalbane dersom vi fyller på med veldig mye raske karbohydrater og ikke får inn nok proteiner i kostholdet vårt. Når blodsukkeret svinger mye hele dagen, så fører det til økt utskillelse av stresshormoner som igjen fører til redusert forbrenningsevne og muskelmasse. Følgen av dette er vektøkning og økt risiko for diabetes.

Det andre som heller ikke er gunstig er at insulinet som hjelper oss å senke ett for høyt blodsukker også har en sentral rolle i å lagre overskuddet av sukker, som da blir til fett. Derfor har dette også mye å si når du skal redusere vekten din.  Vær også klar over at økt fettvev gir økt produksjon av betennelsesprodukter som vil forverre en autoimmun sykdom.

Mat kan trigge frem betennelsesreaksjoner i kroppen

Det som har vært viden kjent lenge er at enkelte matsorter kan trigge frem betennelsesreaksjoner kjappere og særlig da hos mennesker med autoimmune sykdommer.

Likevel er det viktig å tenke på at vi er ulike skrudd sammen og ulike kropper vil reagere ulikt, så det er ikke alle som reagerer på alle disse kjente triggerne. Så for at det skal bli lettere for deg å finne ut hva som kan fremme betennelser og ubehag i din kropp, må du lytte til hva din kropp forteller deg.

Når du opplever forverring, så tenk etter hva du har spist, drukket eller gjort den siste tiden som kan være utløsende faktorer. I tillegg til mat er det viktig å tenke hvordan søvn, stress, aktivitet eller inaktivitet også kan trigge.

8 matvarer som kan trigge frem betennelser
 • Sukker

  by HandmadePictures
  Hvitt sukker
 • Raffinert mat
 • Svinekjøtt
 • Røde grønnsaker og frukter, bær
 • Sitrus frukter
 • Kakao/ sjokolade
 • Rødvin / alkohol
 • Linolje, som i soyaolje (omega 6)
Mennesker reagerer ulikt på matvarer

Selv om disse matvarene er noe som kan trigge, så er det ikke alle personer som reagerer på alt. Det kan tenkes at man kan tåle noen sorter rødvin. Man har lenge mistenkt garvestoffer som synderen her, men det kan like godt være druesorten som forårsaker forverring i sykdomsbilde? Når det gjelder svinekjøttet, så er det purinene, altså urinsyren i kjøttet som forårsaker betennelsen. Når det gjelder kakao og mørk sjokolade som inneholder masse antioksidanter, så kan det tenkes at dette kan bremse betennelser om man ikke reagerer på det.

Derfor er det viktigste du kan gjøre er å prøve selv å finne årsaker til dine forverringer av sykdomsbildet.

Vær oppmerksom på enkelte kosttilskudd.

Produkter som setter fart på immunsystemet, kan virke motsatt på deg som allerede har autoimmun sykdom. Eksempel på ett slikt produkt er solhatt.

Autoimmun sykdom handler om at immunforsvaret er overaktivt

De nye medisinene som benyttes i behandlingen virker med at man demper aktiviteten på immunforsvaret. Derfor vil økning i aktivitet kunne medføre mer trøbbel for kroppen, det vil si økt betennelsesreaksjoner i kroppen.

Østrogen og spesielle matvarer demper immunforsvaret

Østrogen demper immunforsvaret, som igjen kan være en faktor som forbedrer autoimmunitet. Mange opplever at de blir bedre av sin sykdom under graviditet og dette kan sikkert være årsaken til det. Matvarer som inneholder mer østrogen;

Soya produkter som tofu og soyamelk, papaya, plommer, granatepler, rødbeter, aubergine, tomater, oliven, poteter, bygg, ris, havre, hvete, kikerter, hvitløk, gule erter, rosenkål og lakris.

Vær oppmerksom på at overforbruk av soya kan øke risikoen for annen sykdom for noen.

Balansert kost og mat som bremser betennelse
 • Balansert kost som gir stabilt blodsukker
 • Ingefær
 • Gurkemeie
 • Omega 3 (spesielt gunstig fra sel)
 • Olivenolje
 • Antioksidanter som i fargerik mat

  Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet with Walnuts. (PRNewsFoto/California Walnut Commission)

 

 

 

 

 

 

Omega-3 fra selolje demper betennelse

Fiskeolje er ikke fiskeolje, på samme måte som gulost ikke er gulost. Variasjonen er stor og det er lett å bli forvirret i jungelen av anbefalinger.

I mange år har vi fått anbefalt tran eller annen fiskeolje,  for å få i seg omega 3 og D vitamin. Til det formålet er det helt ok. Men for at tilskudd av omega 3 skal ha betennelsesdempende effekt er det store forskjeller for hvilke type fiskeoljer man bruker. Selolje er den oljen som inneholder suverent mest av omega 3 fettsyren DPA og som er viktig for anti-betennelseseffekter. I tillegg til at omega 3 i selolje er bygd opp på en slik måte at den lettere tas opp i blodet. I en større studie ble det påvist at DPA var den eneste omega 3 fettsyren som var relatert til reduksjon i koronar sykdom.

Antioksidanter fra olivenoljen beskytter omega-3 fettsyrene i seloljen

For at omega 3 fettsyrene skal ha gunstig effekt i kroppen må de hindres fra å bli oksidert (harskne). Dette oppnås ved at olivenolje med meget sterke antioksidanter  kombineres med seloljen. I den senere tid har det også kommet andre produkter av omega 3 fra fisk sammen med olivenolje, men disse oppnår ikke like gode resultat som Olivita på å dempe inflammasjon. Så den utløsende faktoren for suksess ligger i seloljens unike sammensetning. ( Da dette er ett omfattende felt, kommer det en egen blogg på dette temaet )

Middelhavsdiett blir i dag anbefalt for pasienter med revmatisk sykdom.

Denne består av:

Middelhavsdietten med ferske grønnsaker, olivenolje og nøtter gir lite betennelsesreaksjoner i kroppen.
 • Karbohydrater fra fargerike grønnsaker, grovt brød og pasta
 • Proteiner fra fisk, kyllling og kalkun
 • Fett fra oliven, avokado, nøtter og omega 3 produkter.

Spiser du mer av dette samtidig som du sørger for å holde blodsukkeret jevnt gjennom andre proteinkilder som egg, kikerter, bønner, erter, quinoa, chiafrø, kjerner og andre frø så har du allerede gjort masse for å få en bedre tilstand i kroppen.

Når du også tenker på å få sove nok og få pulsen opp jevnt og trutt – så skjer det enda mer positivt for å forbedre sykdomsbilde.

Lykke til 🙂

Forfatter:

Ann-Christin Hansen
Ernæringsfysiolog & Coach

Ernæringsfysiolog og DNCF Sertifisert CoachAnn Christin Hansen
Ernæringsfysiolog og DNCF Sertifisert Coach Ann Christin Hansen

Medforfatter:

Bjarne Østerud, professor emeritus.

Professor Bjarne Østerud
Bjarne Østerud, professor emeritus med doktorgrad i mekanismene for blodlevring.

Tidligere professor i biokjemi ved Det helsevitenskapelig fakultet. Har mer enn 46 års forskning bak seg hvorav 8 år ved universiteter i Los Angeles og San Diego. Mine forskningsfelter har vært blodlevringssystemer i relasjon til blødning/blodpropp, infeksjonsmedisin, sportsmedisin og studier på marine oljer hvor hovedmålet har vært å finne produkter som kan beskytte mot inflammasjonssykdommer (betennelsessykdommer) som for eksempel åreforkalkning.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *