8 matvarer som kan trigge betennelser

Mat kan trigge frem betennelsesreaksjoner i kroppen

Det som har vært viden kjent lenge er at enkelte matsorter kan trigge frem betennelsesreaksjoner kjappere og særlig da hos mennesker med autoimmune sykdommer.

Likevel er det viktig å tenke på at vi er ulike skrudd sammen og ulike kropper vil reagere ulikt, så det er ikke alle som reagerer på alle disse kjente triggerne. Så for at det skal bli lettere for deg å finne ut hva som kan fremme betennelser og ubehag i din kropp, må du lytte til hva din kropp forteller deg.

Når du opplever forverring, så tenk etter hva du har spist, drukket eller gjort den siste tiden som kan være utløsende faktorer. I tillegg til mat er det viktig å tenke hvordan søvn, stress, aktivitet eller inaktivitet også kan trigge.

8 matvarer som kan trigge frem betennelser
 •   Sukker
 •   Raffinert mat
 •   Svinekjøtt
 •   Røde grønnsaker og frukter, bær
 •   Sitrus frukter
 •   Kakao/ sjokolade
 •   Rødvin / alkohol
 •   Linolje, som i soyaolje (omega 6)
Mennesker reagerer ulikt på matvarer

Selv om disse matvarene er noe som kan trigge, så er det ikke alle personer som reagerer på alt. Det kan tenkes at man kan tåle noen sorter rødvin. Man har lenge mistenkt garvestoffer som synderen her, men det kan like godt være druesorten som forårsaker forverring i sykdomsbilde? Når det gjelder svinekjøttet, så er det purinene, altså urinsyren i kjøttet som forårsaker betennelsen. Når det gjelder kakao og mørk sjokolade som inneholder masse antioksidanter, så kan det tenkes at dette kan bremse betennelser om man ikke reagerer på det.

Derfor er det viktigste du kan gjøre er å prøve selv å finne årsaker til dine forverringer av sykdomsbildet.

Vær oppmerksom på enkelte kosttilskudd.

Produkter som setter fart på immunsystemet, kan virke motsatt på deg som allerede har autoimmun sykdom. Eksempel på ett slikt produkt er solhatt.

Autoimmun sykdom handler om at immunforsvaret er overaktivt

De nye medisinene som benyttes i behandlingen virker med at man demper aktiviteten på immunforsvaret. Derfor vil økning i aktivitet kunne medføre mer trøbbel for kroppen, det vil si økt betennelsesreaksjoner i kroppen.

Østrogen og spesielle matvarer demper immunforsvaret

Østrogen demper immunforsvaret, som igjen kan være en faktor som forbedrer autoimmunitet. Mange opplever at de blir bedre av sin sykdom under graviditet og dette kan sikkert være årsaken til det. Matvarer som inneholder mer østrogen;

Soya produkter som tofu og soyamelk, papaya, plommer, granatepler, rødbeter, aubergine, tomater, oliven, poteter, bygg, ris, havre, hvete, kikerter, hvitløk, gule erter, rosenkål og lakris.

Vær oppmerksom på at overforbruk av soya kan øke risikoen for annen sykdom for noen.

Balansert kost og mat som bremser betennelse
 • Balansert kost som gir stabilt blodsukker
 • Ingefær
 • Gurkemeie
 • Omega 3 (spesielt gunstig fra sel)
 • Olivenolje
 • Antioksidanter som i fargerik mat

  Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet with Walnuts. (PRNewsFoto/California Walnut Commission)
Omega-3 fra selolje demper betennelse

Fiskeolje er ikke fiskeolje, på samme måte som gulost ikke er gulost. Variasjonen er stor og det er lett å bli forvirret i jungelen av anbefalinger.

I mange år har vi fått anbefalt tran eller annen fiskeolje,  for å få i seg omega 3 og D vitamin. Til det formålet er det helt ok. Men for at tilskudd av omega 3 skal ha betennelsesdempende effekt er det store forskjeller for hvilke type fiskeoljer man bruker. Selolje er den oljen som inneholder suverent mest av omega 3 fettsyren DPA og som er viktig for anti-betennelseseffekter. I tillegg til at omega 3 i selolje er bygd opp på en slik måte at den lettere tas opp i blodet. I en større studie ble det påvist at DPA var den eneste omega 3 fettsyren som var relatert til reduksjon i koronar sykdom.

Antioksidanter fra olivenoljen beskytter omega-3 fettsyrene i seloljen

For at omega 3 fettsyrene skal ha gunstig effekt i kroppen må de hindres fra å bli oksidert (harskne). Dette oppnås ved at olivenolje med meget sterke antioksidanter  kombineres med seloljen. I den senere tid har det også kommet andre produkter av omega 3 fra fisk sammen med olivenolje, men disse oppnår ikke like gode resultat som Olivita på å dempe inflammasjon. Så den utløsende faktoren for suksess ligger i seloljens unike sammensetning. (Da dette er ett omfattende felt, kommer det en egen blogg på dette temaet).

Middelhavsdiett blir i dag anbefalt for pasienter med revmatisk sykdom.

Denne består av:

Middelhavsdietten med ferske grønnsaker, olivenolje og nøtter gir lite betennelsesreaksjoner i kroppen.
 • Karbohydrater fra fargerike grønnsaker, grovt brød og pasta
 • Proteiner fra fisk, kyllling og kalkun
 • Fett fra oliven, avokado, nøtter og omega 3 produkter.

Spiser du mer av dette samtidig som du sørger for å holde blodsukkeret jevnt gjennom andre proteinkilder som egg, kikerter, bønner, erter, quinoa, chiafrø, kjerner og andre frø så har du allerede gjort masse for å få en bedre tilstand i kroppen.

Når du også tenker på å få sove nok og få pulsen opp jevnt og trutt – så skjer det enda mer positivt for å forbedre sykdomsbilde.

Lykke til 🙂

Forfatter:

Ann-Christin Hansen
Ernæringsfysiolog & Coach

Ernæringsfysiolog og DNCF Sertifisert CoachAnn Christin Hansen
Ernæringsfysiolog og DNCF Sertifisert Coach Ann Christin Hansen

Medforfatter:

Bjarne Østerud, professor emeritus.

Professor Bjarne Østerud
Bjarne Østerud, professor emeritus med doktorgrad i mekanismene for blodlevring.

.

2 comments found

  comments user

  Ingrid

  Vår sønn på 14 år har nettopp fått diagnosen autoimmun hepatitt, og har startet opp et behandlingsregime med steroider. Som mor er jeg bekymret for bivirkninger, og vi har heller ikke fått noen kostholdsråd fra behandlende lege. Hva tenker du om å gi selolje til gutten ? Jeg tror at en helthetstenkning rundt sykdommen er viktig, men mitt inntrykk i møte med leger og indremedisinere er at de er forsiktige med å si noe om sammenhenger mellom kosthold/livsstil og sykdom. Jeg synes det er interessant å lese det du har forsket på.

  Svar

   comments user

   Bjarne Østerud

   Hei og takk for ditt spørsmål. Autoimmun hepatitt (AIH) er en kronisk inflammatorisk leversykdom med ukjent årsak og karakterisert ved typiske celleforandringer. Alle autoimmune sykdommer er forbundet med økt inflammasjon (betennelse) og i dette tilfelle primært i lever. Det er derfor at steroider brukes siden de demper på inflammasjonsreaksjonene. Olivita har også god effekt på å dempe slike reaksjoner selv om den ikke kan erstatte steroider. Nylig fikk vi en studie utført i Nederland påvist at Olivita har gunstig effekt på å redusere dannelsen av fettlever i en musemodell så jeg tror at Olivita vil bare ha en gunstig effekt i tillegg til steroidene. I denne sammenheng har jeg også stor tro på at et kosthold som Middelhavsdietten vil være meget viktig for å dempe på betennelsestilstanden i leveren. Med hilsen, Bjarne Østerud

   Svar

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *