Fettlever – den nye folkesykdommen

Har du en BMI på over 30?

Da er du per definisjon overvektig. Det skal nevnes at formelen er ikke helt eksakt. Muskuløse og personer med tung benbygning kan ha en BMI-verdi på over 25 uten å være overvektige. BMI skiller heller ikke mellom kroppsfett og muskler, selv om muskler veier mer enn fett. For å få en helt korrekt indikasjon måles fettinnholdet i blodet, men det skal vi ikke gå nærmere inn på nå. Din BMI gir uansett et greit bilde av i hvilken kategori du er i. Og er du over 30 i BMI bør du være på vakt for din egen helse.

Overvekt er ikke bra for helsen og er svært belastende for kroppen. Muskler, ledd og skjelett får økt belastning og hjertet må jobbe hardere for å frakte blodet ut til alle deler av kroppen. Har man i overdreven fedme vil man ha økt risiko for utviklingen av forskjellige  sykdommer som insulin resistens, type 2 diabetes, flere krefttyper og fettlever etc.

Fettlever

Vi ønsker å sette fokus på siste sykdommen nevnt ovenfor; fettlever. Fettlever er en fremvoksende folkesykdom. Sykdommen er forbundet med overvekt grunnet energirike dietter med sukker og mettet fett.

Fettleversykdommen kalles internasjonalt for «non-alcoholic fatty liver disease» (NAFLD). NAFLD har de senere år blitt en av de hyppigste kroniske leversykdommer hos barn og voksne.

Triglyserid samlet i leverens fettceller

Mekanismen for leverskade er kompleks, men starter med at fett  akkumuleres i lever samtidig med at insulinresistens oppstår. En følge av dette er at det oppstår oksidativt stress og produksjon av reaktive oksygenmetabolitter som antagelig er svært sentrale i utviklingen av NAFLD.

NAFLD blir ansett for å være den mest alvorlige form for kronisk leversykdom og den mest alvorlige formen for NAFLD er «Non-alcholic steatohepatitis» (NASH). NASH er karakterisert ved steatose samtidig med inflammasjon, som kan utvikle seg til leverfibrose og skrumplever.

Faktisk er det den nest vanligste årsaken til levertransplantasjon i USA og det er forventet å bli den ledende årsak innen 2020.

Det er opplagt viktig å forhindre at man utvikler fettlever.

Hva kan man gjøre for å forhindre utvikling av fettlever?

Kliniske studier på antioksidanter har til alt håp gitt svært lovende resultater heldigvis. I denne sammenheng skal det nevnes at omega-3 kosttilskuddet Olivita gav betydelig positiv effekt i å motvirke fettlever i en dyremodellstudie utført i Nederland nylig. Olivita inneholder i tillegg til selolje, nettopp antioksidanter fra kaldpresset olivenolje.

For å forhindre utvikling av fettlever og andre sykdommer relatert til overvekt, må man tenke hvordan få ned vekt og betennelsesaktivitet i kroppen. Og for å få det til handler det ikke bare om antall kalorier inn og ut, men hvilken næring som er i de kaloriene.

Dette skal vi se nærmere på i neste blogginnlegg som tar for seg tips for endring av livsstil for å forebygge overvekt og dermed også fettlever og andre sykdommer relatert til overvekt.

Forfattere:

Ann-Christin Hansen

Ernæringsfysiolog og DNCF Sertifisert CoachAnn Christin Hansen
Ernæringsfysiolog og DNCF Sertifisert Coach Ann Christin Hansen

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *