Dette bør du vite om kolesterol og statiner

Kolesterol er et fettstoff som har viktige funksjoner i kroppen, men kolesterol er også forbundet med hjerte- og karsykdommer. Det sentrale er å forhindre oksidasjon av kolesterolet. Oksidering av kolesterolet i blodårene fører til betennelseprosesser som resulterer i åreforkalkning og trangere blodårer.

Statiner er en type medisin som brukes for å senke kolesterolet. Statiner har antibetennelseseffekter. Dette er antagelig viktigere for å hindre åreforkalkning, enn effekten av å redusere kolesterolet. Utfordringen med statiner er at de gir bivirkninger.

Alternativet til statiner er:

 • Sunt kosthold
 • Unngå røyking
 • Unngå overvekt
 • Mosjon

Sel- og olivenolje produktet Olivita skal også nevnes da det har suverent bedre antibetennelseseffekter enn statiner. I tillegg til at du slipper mange av bivirkningene som man ofte får ved bruk av statiner.

Om statiner

I dag bruker nær 25 % av den voksne norske befolkningen statiner, deriblant mange som egentlig ikke burde hatt det.

Målet for fastlegene er at alle bør ha et LDL-kolesterol nede på 1.8 mmol/l.

For å oppnå dette settes pasienter med høyere kolesterolverdier på medikamenter som statiner.

Det er nærliggende å tenke at legemiddelindustrien har vært og er toneangivende for dette.

I den sammenheng vil jeg anbefale å lese hva den franske kardiologen, Michel de Lorgeril, har skrevet om statiner: Hans siste bok på fransk er oversatt til norsk og heter: «Den grusomme sannheten om statiner».

Hva statiner faktisk gjør

Det mange som bruker statiner ikke vet er at:

Det viktigste for å forhindre åreforkalkning er ikke reduksjonen i kolesterol, men å hindre betennelsesreaksjon i blodkarveggene der åreforkalkningen skjer.

Det faktum at statiner har antibetennelseseffekter er antagelig viktigere for å hindre åreforkalkning enn deres kolesterolsenkende effekt.

I tråd med ovennevnte uttalte Dr. Michael Blaha ved John Hopkins nylig:

«Våre resultater forteller oss at bare de voksne med målbar opphoping av kalsium i sine koronararterier har en klar fordel med statinbehandling. De som ellers er friske og ikke har noen betydelig forkalkning, bør fokusere på livsstilsforbedringer i stedet for tidlig oppstart av statin medisiner.»

Dette er jeg helt enig i. Målet er derfor et sunt kosthold som gir lite betennelsesreaksjoner i kroppen.

Om kolesterol

Kolesterol er et livsnødvendig fettstoff som kroppen blant annet bruker som byggestein i cellevegger, i hormoner, i vitamin D og til å frakte fett i blodet.

En viss mengde kolesterol i blodet er derfor nødvendig for en lang rekke viktige funksjoner i kroppen.

Høyt kolesterol kan ha arvelige årsaker, men i de fleste tilfeller har det en klar sammenheng med livsstilen. Mye mettet fett i kostholdet, lite mosjon, røyking og overvekt øker kolesterolet.

Når det gjelder kolesterol som vi måler i blodet vet vi at det er relativt lite vi får via maten vi spiser. Det meste kommer fra produksjon i kroppen (leveren).

Byggestein for kolesterolproduksjon i leveren er mettet fett.

Karbohydrater bidrar til økt LDL kolesterol

De siste årene er det blitt klart at karbohydrater (raskt sukker) som omdannes til mettet fett er opphav til det meste av det ugunstige kolesterolet.

En studie fra 2015 viste at det ved koronar sykdom ikke var samsvar mellom mettet fett fra kostholdet generelt, men derimot med mettet fett fra energiomdanningen av karbohydratene.

Faktisk er det slik at for de som ikke har familiær hyperkolesterolemi (arvelig høyt kolesterol), så har kolesterol i dietten en gunstig effekt, ved at det reduserer nydannelse av kolesterol i leveren.

Det gode og det dårlige kolesterolet

Kolesterol kan deles opp i det «dårlige» LDL-kolesterolet og det «gode» HDL-kolesterolet.

LDL kolesterol – det dårlige

LDL-kolesterolet øker risikoen for hjertekrampe (angina) og hjerteinfarkt ved at kolesterolet avleirer seg på innsiden av åreveggen og fører til at årene blir trange.

Det er viktig å gjøre oppmerksom på at LDL-kolesterol forekommer i flere former.

Det er velkjent at små tette LDL-kolesterol partikler samsvarer mye sterkere med koronarsykdom enn store LDL-partikler.

Mengden av små tette LDL- partiklene er direkte forbundet med inntak av store mengder raske karbohydrater.

En måling av antall LDL-partikler er derfor vist å være viktigere enn å måle kolesterolet med tanke på risiko for hjerte-karsykdom. Dessverre er det vanskelig å få målt LDL-partikler.

HDL kolesterol – det gode

HDL-kolesterolet beskytter mot åreforkalkning og tar med seg overskudd av fett fra blodårene til leveren, der fettet utskilles.

Den samlede mengde kolesterol i blodet kalles for totalkolesterol.

Et høyt totalkolesteroltall gir økt risiko for så vel hjertekrampe, hjerteinfarkt, hjerneslag og forsnevringer i andre pulsårer til hodet og bena.

Se på forholdet mellom total kolesterol og HDL kolesterol

Uansett så be om at HDL-kolesterol (det positive kolesterolet) måles og se på forholdet mellom totalt kolesterol og HDL kolesterol.

For ofte ser vi at de som bruker Olivita får økning i HDL kolesterol, noe som er meget positivt da HDL kolesterol er en markør for positive reaksjoner i kroppen.

Sammenheng mellom kolesterol og hjerte- og karsykdommer

Deter et faktum at det i Nord-Europa og USA er en sterk sammenheng mellom dødelighet av koronar sykdom og kolesterolnivå.

Epidemiologiske studier viser en enorm stor forskjell mellom dødelighet av hjerte- og karsykdommer hos kvinner spesielt i USA og England kontra Japan og Frankrike.

Dette skyldes mye kostholdet.

I Japan skiller seg ut med et svært stort inntak av rå fisk og et svært lavt inntak av mettet fett.

I Frankrike har de mye større fettinntak og høyere kolesterol, men dietten er også meget rik på ferske grønnsaker og oliven som inneholder antioksidanter.

I Nord-Europa og USA består kostholdet av svært lite grønnsaker og naturlige antioksidanter.

Antioksidantene bidrar nemlig til å forhindrer oksidasjon av kolesterol og dermed utvikling av åreforkalkning.

Da er nivået av kolesterol av liten betydning.

Kosthold som kan redusere kolesterolet

Middelhavsdietten å anbefale.

Den inneholder ikke raske karbohydrater, men mye ferske grønnsaker, olivenolje og nøtter.

Middelhavsdietten er bra for kolesterolet
Mat fra som er bra for kolesterolet

Les også: Mindre plager med balansert mat
Les også: 8 matvarer som kan trigge betennelser

Det er heller ingen tvil om at Olivita som er et omega-3 kosttilskudd, har suverent bedre antibetennelseseffekter enn statiner. I tillegg til at man slipper mange av bivirkningene som man ofte får ved bruk av statiner.

Olivita består av:

 • Det gode i eskimodietten- selolje
 • Den viktige komponenten i Middelhavsdietten – kaldpresset olivenolje

Sammensetningen i Olivita gjør at omega-3 fettsyrer eller andre flerumettede fettsyrer i dietten ikke blir oksidert (harskner) når de kommer inn i kroppen.

Spesielt fettsyrene som er bundet til LDL-kolesterolpartikler som transporteres inn i blodkarveggene.

Oksidasjonen er nemlig det som fører til betennelsesreaksjoner og åreforkalkning.

Les også: Derfor er omega-3 fra sel bedre enn fisk

Anbefaling

Selv er jeg sterk tilhenger av et kosthold som de har i Middelhavslandene som består av mye grønnsaker, fisk og oliven. Dette for å unngå betennelsesreaksjoner i kroppen som er årsak til svært mange sykdommer i den vestlige verden.

Vi vet også at stort inntak av fisk og da helst rå, slik som japanere bruker, beskytter mot såkalte Vestens sykdommer, da de også inneholder store mengder naturlige antioksidanter.

Som supplement er det ingen tvil om at omega-3 kosttilskuddet Olivita fungerer meget bra. Det er rikt på omega-3 og antioksidanter fra kaldpresset olivenolje og har en stor antibetennelseseffekt som få, om ingen, andre omega-3 produkter har.

Jevnlig fysisk aktivitet, røykekutt og unngå overvekt er selvfølgelig også å anbefale.

19 comments found

  comments user

  Solveig

  Har Olivita en gunstig effekt ved hyperkalsemi?

  Svar

   comments user

   Bjarne Østerud

   Hei Solveig, har du høyt innhold av vitamin D i blodet? Det øker kalsium frigjøring. Hvis ikke, så er det bare positive effekter som Olivita vil ha.

   Svar

  comments user

  Vidar Rødsjø

  Jeg ble i Mars 16 av en kardiolog satt på statin Lipitor pga betydelig belegg på begge halskar. Jeg fikk umiddelbart bivirkninger av denne. Men jeg ble ikke trodd. Jeg droppet selv Lipitor etter eget ønske i Juni 16. Da lege kom på jobb etter ferien måtte jeg prøve pravachol. Resultatet ble hevelse i hals og kløe i håndflaten. Droppet den etter samtale med lege og avtalte å gi den et nytt forsøk etter 14 dager. Dagene gikk og jeg bestemte meg for å ikke prøve den igjen da jeg var overbevist om bivirkninger som måtte komme av den. Da gav lege meg crestor. Den hentet jeg aldri ut. I den tiden jeg gikk på Statiner så gikk jeg og på Eliquis 5 mg pga påvist anfallsvis atrieflimmer, betablokkere pga påvist fortykket septum 17 mm på hjerte og blodtrykksmedisiner pga høyt blodtrykk. Jeg var så ille plaget av svimmelhet da jeg gikk på disse så betablokkere droppet jeg også tidlig. Men svimmelhet vedvarte. Droppet så Eliquis og ble etter halvannen uke bedre men fikk da kjøreforbud på lastebil. Jeg tok i september 16 ny sjekk på halskar og det viste seg at første hjerte firma hadde tatt feil. Tok ny ultralyd av hjertet for begynte nå å lure på om dette også var feil. Ja det var feil. Jeg ble umiddelbart tatt av betablokkere. Droppet og nå blodtrykksmedisiner. Eliquis var jeg tvunget til å ta pga førerkort klasse 2. Byttet til Xarelto 20 mg. Fikk umiddelbart blødning i brystet. Tilbake til Eliquis hvor jeg frem til mars 17 droppet den to ganger med påfølgende to kjøreforbud på lastebil. Dette året har jeg vært gjennom hele 45 forskjellige medisiner i forskjellige doser. Føler at jeg har prøvd det meste av hjertemedisiner men været var Statiner, blodfortynnende medisiner og betablokkere. Ingen lege får meg noen gang til å ta slike. Årsaken er at jeg i denne utredningen ble beskyldt for å finne på bivirkninger. Legemiddelverket vil ikke melde inn svimmelhet på Eliquis til tross for skriftlig brev til de. Jeg gikk fra 2013 til 2016 fast på Arcoxia 120 mg pga atrose i kne. Jeg utviklet i denne perioden tungpustet og hjerterytme feil. Ingen lege vil si noe om dette og jeg har pratet med mange. Jeg vet hvilke advarsler som er gitt ut på denne medisinen. Min sak om legemidler og bivirkninger, feildiagnostisering ligger nå hos pasient skade. Det hadde den ikke behøvd å gjøre om leger, kardiolog hadde innrømmet at de tok feil. Men stoltheten dems er for stor. Jeg var innom 4 kardiologer. 4 forskjellige meninger! Slik skal det ikke være.

  Svar

  comments user

  Elisabeth

  Kan produktet tas av personer med alvorlig allergi mot fisk? Selens føde er jo fisk. Tar ikke omega 3 av samme hensyn, da produsentene av disse ikke har kunnet garantere at raffineringen har fjernet alt av fiskeproteiner i oljene. Høy LDL men tålte ikke stativene som ble foreskrevet. Er derfor interessert i alternativer..

  Svar

   comments user

   Bjarne Østerud

   Hei Elisabeth og takk for ditt spørsmål. Jeg var i kontakt med en lege på UNN for en del år siden og vi hadde samme problemstilling— og han mente at det burde være safe for en med fiskeallergi og ta selolje. Tror jeg ga beskjed til vedkomne som spurte den gangen og vi har ikke hørt noe siden så jeg tror det bør være greit.

   Svar

  comments user

  Elisabeth

  … det skulle selvsagt være statinene (ikke stativene) 🙂

  Svar

  comments user

  Rolf

  Hei
  Jeg er en mann på snart 61 år, 174 cm høy, vekt 70 kg. Mener selv jeg lever et sunt liv med trening og et sunt kosthold. Rundt årsskiftet 2015/2016 fikk jeg en kortvarig lett talefeil –varte kun et par minutter. Jeg ble da sjekket på UNN i forbindelse med mulig symptom på hjerneslag. Det ble da ved ultralyd påvist plakk («lavekkogene plaques») i begge halspulsårene og jeg ble satt på statiner (atorvastatin 20 mg) og blodfortynnende (acetylsalisyrsyre – Albyl E; 75 mg) som forebyggende medisinering. Totalkolesterolnivået målt på høsten 2015 var 5,7. Målsatt nivå på totalkolesterolnivå: < 4. LDL-kolesterol: < 2. Økte dosen på statin fra 20 mg til 30 mg våren 2017 for å få nivåene under målsatt nivå. Blodprøve viste i mai som følger:
  • P-HDL 1,6
  • P-kolesterol 3,5
  • P-LDL Kolesterol 1,8
  • P-triglyserid 0,8 (målt før økning til 30 mg statiner i mars 2017)
  Min morfar døde av hjerneslag ca 82 år gammel. Jeg tar Olivita daglig.
  Problemstilling: Jeg er skeptisk til statinene og vil helst (om mulig og tilrådelig) finne en annen løsning (pga bivirkninger og mulig langtidsvirkninger) I samtale med min fastlege har jeg avtalt at jeg gjerne kan prøve med andre tiltak et par måneder; f. eks
  • økt dose Olivita (fastlegen kjente ikke mye til Olivita)
  • Betavivo (betaglukan – http://betavivo.no/produkter/) (produktet også ukjent for fastlegen)
  • Det er mulig jeg kan supplere med ytterligere kostholdstiltak, men jeg mener som sagt at jeg spiser sunt i dag.
  Etter dette tar jeg ny blodprøve.
  Spørsmål:
  • Er det tilrådelig å øke Olvita-doseringen (på flasken står det max 2ss; 15 ml)? Er det problematisk å øke inntaket at Olivita? Vil dette kunne bidra til å senke kolesterolet?
  • Kommentar; vårt kjøkkenmål (doseringsskje) sier at EN spiseskje er 15 ml. Wikipedia sier: «EN spiseskje er definert som 15 milliliter (15 ml)». Hva er max anbefalt og eventuelt max anbefalt daglig dosering av Olivita målt i ml?
  • Andre anbefalte tiltak, inkludert betaglukan?
  Jeg regner for øvrig med at jeg bør følge rådet fra UNN om å holde kolesterolnivået lavt i og med at jeg sannsynligvis er arvelig disponert for plakk. Ref også sitat fra Olivitas hjemmeside:
  «I tråd med dette uttalte Dr. Michael Blaha ved John Hopkins nylig: Våre resultater forteller oss at bare de voksne med målbar opphoping av kalsium i sine koronararterier har en klar fordel med statin-behandling, men de som ellers er friske og ikke har noen betydelig forkalkning bør fokusere på aggressiv livsstils forbedringer i stedet for tidlig oppstart av statin medisiner»
  Jeg er takknemlig for svar/kommentarer.

  Svar

   comments user

   Bjarne Østerud

   Hei Rolf og takk for ditt spørsmål,

   Se mine svar i kursiv og fet skrift.

   Mvh
   Bjarne Østerud

   Hei
   Jeg er en mann på snart 61 år, 174 cm høy, vekt 70 kg. Mener selv jeg lever et sunt liv med trening og et sunt kosthold. Rundt årsskiftet 2015/2016 fikk jeg en kortvarig lett talefeil –varte kun et par minutter. Jeg ble da sjekket på UNN i forbindelse med mulig symptom på hjerneslag. Det ble da ved ultralyd påvist plakk («lavekkogene plaques») i begge halspulsårene og jeg ble satt på statiner (atorvastatin 20 mg) og blodfortynnende (acetylsalisyrsyre – Albyl E; 75 mg) som forebyggende medisinering. Totalkolesterolnivået målt på høsten 2015 var 5,7. Målsatt nivå på totalkolesterolnivå: < 4. LDL-kolesterol: < 2. Økte dosen på statin fra 20 mg til 30 mg våren 2017 for å få nivåene under målsatt nivå. Blodprøve viste i mai som følger: Kommentar fra Østerud: Er total kolesterolnivået målt til 5.7 før du fikk noe som kan ha vært en TIA eller er det etter at du har gått på statiner (20 mg)? Hvis din verdi var 5.7 før du fikk problemet tviler jeg sterkt på at det er kolesterol som har vært primærårsaken.

   • P-HDL 1,6
   • P-kolesterol 3,5
   • P-LDL Kolesterol 1,8
   • P-triglyserid 0,8 (målt før økning til 30 mg statiner i mars 2017) Min morfar døde av hjerneslag ca 82 år gammel. Jeg tar Olivita daglig.

   Kommentar fra Østerud: Brukte du også Olivita før du fikk den kortvarige talefeilen? Disse verdiene ser meget bra ut og ratio på total kolesterol over HDL-kolesterol er svært fine.

   Problemstilling: Jeg er skeptisk til statinene og vil helst (om mulig og tilrådelig) finne en annen løsning (pga bivirkninger og mulig langtidsvirkninger) I samtale med min fastlege har jeg avtalt at jeg gjerne kan prøve med andre tiltak et par måneder; f. eks • økt dose Olivita (fastlegen kjente ikke mye til Olivita) • Betavivo (betaglukan – http://betavivo.no/produkter/) (produktet også ukjent for fastlegen) • Det er mulig jeg kan supplere med ytterligere kostholdstiltak, men jeg mener som sagt at jeg spiser sunt i dag.
   Etter dette tar jeg ny blodprøve.

   Spørsmål:
   • Er det tilrådelig å øke Olvita-doseringen (på flasken står det max 2ss; 15 ml)? Er det problematisk å øke inntaket at Olivita? Vil dette kunne bidra til å senke kolesterolet?

   Kommentar fra Østerud: Jeg vil tro at bruken av Olivita kan ha beskyttet deg mot et mer alvorlig tilfelle av den kortvarige episoden med talefeil og at du bør fortsette med det. Når det gjelder skjeer og volum så var nok de eldre skjeene større for nå regner vi at 2 spiseskjeer utgjør 15 ml. Det at der er anbefalt max 15 ml pr dag er noe som er pålagt Olivita å skrive men det er ikke noe skadelig, snarere tvert imot, å innta 3 eller 4 spiseskjeer pr dag vil ha bare positiv effekt. Vet om flere som gjør det. Olivita vil neppe redusere totalt kolesterol men det vil øke det positive HDL-kolesterol. Hvis en beskytter kolesterolet (fettsyrer assosiert med det) fra å bli oksidert vil ikke nivået av kolesterol ha noen betydning for utvikling av åreforkalkning.

   • Spørsmål; vårt kjøkkenmål (doseringsskje) sier at EN spiseskje er 15 ml. Wikipedia sier: «EN spiseskje er definert som 15 milliliter (15 ml)». Hva er max anbefalt og eventuelt max anbefalt daglig dosering av Olivita målt i ml?

   • Andre anbefalte tiltak, inkludert betaglukan?
   Jeg regner for øvrig med at jeg bør følge rådet fra UNN om å holde kolesterolnivået lavt i og med at jeg sannsynligvis er arvelig disponert for plakk. Ref også sitat fra Olivitas hjemmeside:
   «I tråd med dette uttalte Dr. Michael Blaha ved John Hopkins nylig: Våre resultater forteller oss at bare de voksne med målbar opphoping av kalsium i sine koronararterier har en klar fordel med statin-behandling, men de som ellers er friske og ikke har noen betydelig forkalkning bør fokusere på aggressiv livsstils forbedringer i stedet for tidlig oppstart av statin medisiner» Jeg er takknemlig for svar/kommentarer.

   Kommentar fra Østerud: Jeg er helt enig i utsagnet til Blaha og mener at at de aller fleste burde heller forandre kosthold og livsstil—dette innebærer minst mulig inntak av sukker og der er våre råd at en bør helst spise minst mulig av poteter, hvitt brød, kaker (selvsagt), og heller bruke mer grønnsaker som kan erstatte potetene, fisk (både fet fisk og mager fisk), kylling/kalkun. I det hele tatt prøve å bruke mer Middelhavsdiett som inneholder: Frukt og grønnsaker, sjømat (fet og mager fisk blant annet), masse olivenolje, nøtter, dadler, olivenbær, lite inntak av mettet fett, moderat kjøttforbruk. –Men aller viktigst ikke sukkerholdige drikker og helst ikke lettvarianter.

   Når det gjelder betaglukan vil jeg selv ikke ta det med mindre det er i en form av havre-produkter. Det vi egentlig streber etter er å få cellesystemet i kroppen til ikke å overreagere, det vil si vi ønsker å redusere deres evne til å produsere betennelsesprodukter. Betaglukan anbefales til å stimulere immunsystemet men da vil dette også kunne medføre økt produksjon av betennelseprodukter i kroppen.

   Ser at du trener og det er selvsagt bra!
   ,

   Svar

    comments user

    Rolf

    Hei igjen og takk for at du tar deg tid til å svare utfyllende og informativt på spørsmål.
    Du skriver:
    «Er total kolesterolnivået målt til 5.7 før du fikk noe som kan ha vært en TIA eller er det etter at du har gått på statiner (20 mg)? Hvis din verdi var 5.7 før du fikk problemet tviler jeg sterkt på at det er kolesterol som har vært primærårsaken»
    Svar: Ja; 5,7 ble målt før det mulige tilfellet av TIA. På Tromsøundersøkelsen for mer enn 10 år siden ble det av undersøkende lege (student?) kommentert svakt begynnende plakk på en av halspulsårene. Dette var etter sigende ikke noe å bry seg om siden det var så lite. Jeg bet meg imidlertid merke i dette og hadde bestemt meg for å få dette sjekket opp i hvert fall ved fylte 60. Etter min lille «talefeil» (TIA?) på et par minutter (årsskiftet 2015/2016 – da var jeg snart 60) )ble det som sagt konstatert såpass med plakk at jeg ble satt på statiner. Plakken var nok først og fremst årsaken til foreskriving av statiner.
    Jeg har tatt Olivita over flere år (15 ml/dag)
    Fra journalen årsskiftet 2015/2016:
    «Tidligere hjerte- og kar frisk mann som 21.12. hadde en episode av ca 1 min med lettere talevansker. Det er vanskelig å si om dette har vært uttrykk for en reell afasi da symptomene er såpass lite spesifikke. Henvisende lege har allerede satt han på Albyl-E. Han har etablert atherosklerose i halskarene, og jeg synes også det er indikasjon for å starte kolesterolsenkende behandling da vi ikke helt kan utelukke at det har dreid seg om en TIA.»

    Du skriver:
    «Når det gjelder betaglukan vil jeg selv ikke ta det med mindre det er i en form av havre-produkter.»
    Svar: Betavivo er ifølge beskrivelsen havreprodukt. De skriver:
    «En porsjon Betavivo havrehjerter hver dag er bevist effektiv for å senke kolesterolet. Dens unike prosess og patenterte formel gir en høy konsentrasjon av betaglukan. For å oppnå samme kolesterolsenkende effekt, må du minst spise 3 store porsjoner med havregrøt – hver dag!»
    «Ingredienser: 60 % havrekli med 22 % betaglukan (inneholder gluten), maismel, fruktose»

    Min konklusjon: Jeg dropper statinene et par måneder. Spiser i dag havregrøt til frokost med frukt og hjemmelaget nøtte/frø-blanding. Lunsj og kveldsmat: Grovt brød med magert pålegg (hjemmebakt (riktignok med noe mer enn 50 % hvetemel) med magert pålegg. Justeringer:
    • øker Olivita-dose til 30 ml/dag og prøver ytterligere kostholdstilpasninger.
    • Øke innslaget av salat, fisk, magert kjøtt og grønnsaker, dropper poteter.
    • Tester ut Betavivo havrehjerter
    Ny blodprøve etter 2 måneder. Vurderer deretter statinbruk/dosering i samråd med fastlege.

    Er du enig, eller bør jeg justere noen av «tiltakene» -herunder droppe havrehjertene/Betavivo?
    Tar sjansen på å si på forhånd takk for svar igjen.

    Svar

  comments user

  Trine Coventry

  Jeg har mb Crohn og tar 1 gr x 4 Pentasa i døgnet. I tillegg har jeg hatt en hjerteinfarkt (10 år siden da jeg var 49 år. Jeg kommer fra en familien med mye og tidlig hjerteinfarkt. Jeg hadde ikke høyt kolesterol da jeg fikk infarkt, 5,8 bare. Nå er det nede totale nede 3,2. jeg tar 20 mg Lipitor og 10 mg Ezetrol pluss blodfortynnende 75 . I tillegg tar jeg Q10 fordi hukommelsen min blir elendig med inntak av Lipitor. I denne koronatider tar jeg opptil 80 uq D vitaminer, som jeg leste skal hjelpe mot denne påståtte farlige sykdommen (?). Men utfra det jeg leser du har skrevet så er det ikke noe lurt å ta store doser d vitaminer for oss hjertepasienter, da det frigjør kalsium i blodbanen. Skal jeg da kutte ut D vitamin inntaket mener du?

  Svar

   comments user

   Bjarne Østerud

   Hei og takk for ditt spørsmål. Jeg hadde svart ei som har hyperkalsemi (for høyt kalsium i blodet) og da kan det være ugunstig med høye doser vitamin D for den øker opptaket av kalsium i tarmsystemet. Så for deg er det ikke noe problem for jeg vil tro at du kanskje har dårlig opptak fra tarm i og med at du har Crohns sykdom. Det jeg stusset litt på er hva du mener med blodfortynnende 75– men jeg fant ut at det måtte være Albyl E du menstet da Albyl E foreligger i 75 mg tabletter? Det er ikke noe problem for deg å bruke Olivita uansett. Mvh Bjarne Østerud

   Svar

  comments user

  Kirsti Henriksen

  Hei!
  Jeg er en kvinne på 65 år. Er frisk og trener regelmessig. Mitt kolesterol har vært noe høyt de siste år. Siden jeg ikke har noena andre risikofaktorer har jeg og fastlegen vært enige om ikke å gjøre noe med det.
  Jeg har nå i mange år spist Olivita kapsler, 6 pr dag. Blodprøver som ble tatt i forbindelse med deltakelse i en en nyrestudie i juni 20 viste at jeg hadde et total Kolesterol på 9,2.V ed konsultasjon hos fastlegen for et par uker siden ble det tatt nye prøver. De viste da totalkolesterol på 9,4. LDL-6.8 mmol og HDL 1.7 mmol. Jeg vil nå prøve å regulere dette ved kostendring. Hva anbefaler du? Og kan jeg øke innataket av Olivita kapsler?

  Svar

   comments user

   Bjarne Østerud

   Hei Kirsti og takk for ditt spørsmål,

   Jeg vil sterkt anbefale deg å endre kostholdet. Vet du om du har arvelig høyt kolesterol? Hvis ikke så vil du helt klart få ned LDL-kolesterol ved å endre på kosten. Særlig er det viktig å kutte ut alt av drikke med sukker i, bruk helst vann for jeg er ikke tilhenger av å bruke lett-produktene tilsatt kunstige søtningsstoffer som aspartam o.l. Minst mulig poteter og heller ikke hvitt brød og lite kaker.

   Jeg er sterk tilhenger av Middelhavsdietten og den inkluderer en skikkelig bolle hver dag med salat som i mitt tilfelle består av issalat, purre, løk, agurk, paprika, tomater og avokado. Bruker en hvitløksdressing og litt olivenolje på den..
   Bruk gjerne mye mat som inneholder fett men da minst mulig mettet fett, men enten enumettet (som i olivenolje) eller flerumettet som i feit fisk (omega-3 rik). Feite oster anbefales ikke med mindre man skal hygge seg, dvs ikke hver dag.
   Du må gjerne øke inntaket av kapsler men jeg vil heller anbefale deg å drikke oljen hvis du orker og da 2 spiseskjeer pr dag som er over det dobbelte av det du får i 6 kapsler. Har du problem på grunn av smaken på Olivita oljen så ta den rett før du spiser frokosten eller har et lite glass juice for å fjerne den.

   Mvh Bjarne Østerud

   Svar

  comments user

  Grete Thorup

  Hei!
  Jeg har akkurat fått vite at jeg har fått litt påleieringer i halspulsårene via ultralyd. Jeg er straks 65 år. Kolestrolet mitt er 5,6 – HDL 3,5 og LDL 1,8. Legen synes jeg burde begynne med forebyggende statiner, men det ønsker ikke jeg . Spiser mye grønt, men liker veldig godt meieriprodukter. Har tatt CYP -test og det viser seg at jeg har ultrarapid 2C19, hvilket gjør at jeg tåler en del medisiner dårlig. Er usikker på om jeg feks tåler Olivita da det vel er svakt blodfortynnende? Hva hadde du gjort i mitt tilfelle? Kan plakkdannelse reverseres?

  Svar

  comments user

  Grete Thorup

  Hei igjen!
  Beklager, men det ble forveksling av kolestroltallene mine: Det skal selvfølgelig være HDL1,8 og LDL 3,5. Total: 5,6.

  Svar

  comments user

  http://bet-promokod.ru

  1xBet является очень популярных на рынке. https://bet-promokod.ru/ Огромный выбор спортивных и киберспортивных событий, множество открытых линий, самые высокие коэффициенты. Кроме того, БК имеет обширный функционал и одна из немногих дает возможность совершать ставки по специальным промокодам. Используя их, вы можете получить настоящие деньги, не внося абсолютно никаких средств. Фантастика? – Нет, Реальность Узнать актуальный промокод вы можете прямо сейчас, однако использовать его необходимо в соответствии с правилами и инструкциями, которые приведены ниже.

  Svar

  comments user

  zoritoler imol

  I believe this internet site has got some real wonderful information for everyone. «Je veux que les paysans mettent la poule au pot tous les dimanches.» by King Henry IV of France.

  https://www.zoritolerimol.com

  Svar

  comments user

  zoritoler imol

  Dead written subject material, Really enjoyed reading.

  https://www.zoritolerimol.com

  Svar

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *